Çocuklar İçin Ebeveynlere Beslenme Önerileri

2 min Okuma Süresi

Çocuklara yiyeceklere karşı tarafsız olmayı öğretmeliyiz. Besinleri ‘iyi’ veya ‘kötü’ şeklinde nitelendirmek yerine tüketim sıklığını kontrol etmeliyiz. Kötü diye bahsettiğimiz bu besinler genellikle çikolata/kek/cips gibi ürünler oluyor ve bu ürünler çoğu zaman bir hedefe ulaşmak uğruna kullanılıyor. ‘Uslu durursan çikolata alırız’, ‘Ödevlerini yaparsan kek yersin’, ‘Yemeğini bitirmeden dondurma yiyemezsin’ gibi. Bu durumlar çocuklarda ilerleyen yaşlarında yeme içme ihtiyaçlarını kontrol etme yetilerini karmaşık hale getirir.

Bir diğer önemli nokta ise besinleri özel günlerle eşleştirmek. ‘Doğum günü partisi=pasta’, ‘Plaja gitmek=dondurma’ gibi. Besinlere karşı tarafsızlık oluşturur; ancak bazı besinlerin tüketim sıklığına sınırlama getirirsek çocuklar da bu yiyeceklere karşı takıntılı hale gelmeyeceklerdir. Yiyecekler özel günlere saklanmamalıdır. Evet yemekleri kutlama yapmak için kullanmamızın yanlış bir tarafı yoktur ancak, pizza yemek için bir doğum günü/karne günü vs beklemek yerine ‘ bu Salı pizza günümüz olsun’ diyebilmek daha pozitif sonuçlar doğuracaktır.

Bu genellikle yasak koyulan diye söz ettiğimiz ‘kötü’ besinler; yasaklı durumda çocukların zihninde hep özel ve heyecan verici olacaktır. Bu durum da çocukların sıklıkla yemesine izin verdiğimiz ‘iyi’ kategorisine aldığımız besinleri (sebze/meyve/yoğurt), çocukların zihninde sıkıcı, çok da talep edilmeyen, sıradan şeyler olarak kılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir