Sevdiğimiz Besinleri Tüketirken Porsiyon Kontrolünü Sağlamak İçin 10 Öneri
31 Temmuz 2024
Sevdiğimiz şeyleri tüketirken bazen aşırıya kaçabiliyoruz. Bu tüketimi kontrollü yapabilmek için 10 öneri:
• Dikkatinizi dağıtan şeylerden uzaklaşarak yemeğinize odaklanın. Örneğin dizi izlerken veya telefona bakarken yemek yemeyin.
• Size cazip gelen yiyeceklerin farkında olun ve ulaşılabilirliğini zorlaştırın. Mesela dondurmayı çok seviyorsanız, buzluğunuzda dondurma bulundurmak yerine dışarı çıktığınızda tüketin. Ulaşılması daha zor olduğu için siz de daha kontrollü olacaksınız.
• Sevdiğiniz yiyecekleri kendinize yasaklamayın. Pizza seviyorsunuz ve kilo vermek istediğiniz için ‘ Artık pizza yemeyeceğim’ diye kendinize söz veriyorsunuz. Bu durum çoğunlukla gerçekçi değildir. Yasaklar her zaman daha cazip gelir. Yasaklamak yerine porsiyon kontrolü yaparak her şeyi tüketebileceğinizi bilin.
• Yemeklerinizin yanında mutlaka salata/ızgara sebzeler gibi su oranı yüksek ,lifi yüksek yani tok tutucu yiyecekler tüketin.
• Paketli yiyecekleri kendi kutusundan yemekten kaçının. Örneğin kuruyemiş yiyecekseniz, yiyeceğiniz miktarı bir kaseye alıp, paketi kaldırarak kasenizdeki miktar kadar yiyebilirsiniz. Bu durum hem de gözünüzün porsiyon miktarına alışmasını sağlayacak ve ilerleyen dönemlerde daha kontrollü olmanız açısından farkındalık yaratacaktır.
• Öğünlerinizi düzenli olarak tüketmeye çalışın. Gündüz eksik yemenizin, o günün akşamında fazla yemeye sebep olabileceğini unutmayın. Her öğün yeterli miktarda protein almaya çalışın.
• Yüksek glisemik indeksli yiyeceklerin kan şekerini bir anda yükseltip, hızla düşürdüğünü; bu durumun da çabuk acıkmaya sebep olabileceğini unutmayalım.
• Mutlaka planlı olun. Yani acıktığınızda ne yiyecek olduğunuzu bilin. Bunun için yemeğinizi yanınızda taşıyabilirsiniz. Aksi halde açlık durumunda -hatta kısıtlı zamanınız da varsa- sağlıksız seçimler yapabilirsiniz.
•’Diyetteyim’ mantalitesi sürdürülebilir değildir. Bunun yerine uzun dönemde hayat tarzınızı değiştirmenizde fayda var.
• Yaygın olan adetleri alışkanlık haline getirmeyin. Mesela ‘ çayın yanında bisküvi/kek/kurabiye yemek ‘ gibi.
Bunlara da Göz Atabilirsiniz
Besinlerin Vücuttaki İşlevselliğini Nasıl Arttırabiliriz?
Bir gıda besleyici öğeler bakımından zengin olabilir ancak kaç gıda vücudun dolaşım sistem
7 Ağustos 2024
VEJETARYEN & VEGAN BESLENME
Vejetaryen veya vegan besleniyorsanız size hem kas hem de vitamin, mineral kaybınızı önlemeye y
7 Ağustos 2024
KİLO ALMA
Kendinizi iyi, enerjik ve sağlıklı hissettiğiniz kiloya ulaşacak şekilde size sürdürülebili
7 Ağustos 2024
KİLO VERME
İdeal kilo kişinin kendi biyolojisine, genetiğine özel sahip olacağı bir sayı değil bir aral
7 Ağustos 2024