En Yaygın 10 Gıda Güvenliği Hatası
31 Temmuz 2024
1. Çapraz bulaş
Yiyecekten yiyeceğe (pişmiş gıdalarla çiğ gıdaların temas etmesi, et ve sebze doğrama tahtalarının aynı olması, gıdaların uygunsuz şekilde saklanması, çiğ ve pişmiş etin,tavuğun aynı tabakta tutulması)
İnsanlardan yiyeceğe (uygunsuz el yıkama, çiğ etlere ve sebzelere el yıkamadan dokunma, hazırlama tezgahlarının sterilize edilmemiş bez veya havluyla silinmesi)
Ekipmanlardan yiyeceğe (çiğ et ve sebzelerde sterilize edilmeden aynı kesicilerin kullanılması)
2. Yiyecekleri yeterince pişirmemek
Özellikle et/tavuk/deniz ürünlerinde, pişmenin yüzeyde gözüken kısmına değil, etin en kalın kısmının ortasına bakmak gerekiyor. Uygun pişirmeyi sağlamak için yiyecek termometresi kullanmak bu gıdalar için en doğru yöntem olur.
3. Yiyecekleri oda sıcaklığında çözdürmek
Yiyeceklerin uygun şekilde çözdürülmemesi bakterilerin tehlikeli boyutlarda hızla çoğalmasına sebep oluyor. Çözdürmek istediğiniz donmuş besini buzdolabında çözdürmek gereklidir.
4. Uygunsuz/yetersiz el yıkama
Yemek hazırlamaya başlamadan önce, mutfakta iş değişikliği yaparken (örneğin sebze soyduktan sonra, balık pişirmeye geçerken; bulaşık makinesine tabak bardak koyduktan sonra, salata yaparken)
5. Sebzeleri yeterince yıkamamak
Yüksek riskli gıdalar deyince akla çiğ et gelse de, iyi yıkanmamış sebze-meyveler de salmonella, rotavirüs, E.coli barındırabilmektedir. Sebzeleri akan suyun altında iyice yıkamak ve steril bir şekilde depolamak önem taşımaktadır.
6. Baharat kaplarını kullanırken dikkatsiz olmak
Araştırmalara göre baharat kapları da, tıpkı çöp kutusu kapakları, kesme tahtalarıi dolap kulpları gibi dikkat edilmesi gereken önemli bir yerdir. Yemek yaparken kirlenebilen baharat kaplarının her yemek yapımından sonra mutlaka temizlenmesi gerekmektedir.
Ek olarak: baharat kaplarına tutmadan önce el yıkamanın önemi vurgulanmaktadır. Öneri olarak baharatlar yemek yapmaya başlamadan önce küçük bir tabakta toplanabilir.
7. Mutfak süngeri, bez alışveriş çantaları
Belli bir kullanımdan sonra süngerin sıklıkla değişilmesi; bez alışveriş çantasının ise sıklıkla yıkanması gerekmektedir.
8. Çiğ et/kümes hayvanı/deniz ürünlerinin buzdolabındaki konumu
Bu ürünler gibi suyu akabilecek ürünler mutlaka alt raflarda saklanmalıdır.
9. Kümes hayvanlarını pişirmeden önce yıkamak
Bunu yapmak mutfak tezgahını, lavaboyu da bakterilerce zenginleştirebilir. Daha güvenli hazırlama için kümes hayvanlarını yıkama aşamasını atlamalısınız.
10. Meyve ve sebzeleri yıkamadan önce soymak
Kabuklarını soyacak olsak dahi tüm meyve ve sebzelerin akan suyun altında yıkanması gerekmektedir. Aksi halde meyve ya da sebzeler kesildiğinde/soyulduğunda kabuklarında yer alan mikroorganizmaların içeri aktarılması kolaylaşacaktır.
Bunlara da Göz Atabilirsiniz
Besinlerin Vücuttaki İşlevselliğini Nasıl Arttırabiliriz?
Bir gıda besleyici öğeler bakımından zengin olabilir ancak kaç gıda vücudun dolaşım sistem
7 Ağustos 2024
VEJETARYEN & VEGAN BESLENME
Vejetaryen veya vegan besleniyorsanız size hem kas hem de vitamin, mineral kaybınızı önlemeye y
7 Ağustos 2024
KİLO ALMA
Kendinizi iyi, enerjik ve sağlıklı hissettiğiniz kiloya ulaşacak şekilde size sürdürülebili
7 Ağustos 2024
KİLO VERME
İdeal kilo kişinin kendi biyolojisine, genetiğine özel sahip olacağı bir sayı değil bir aral
7 Ağustos 2024